Barva leta 2017 Pantone “Greenery” – nas vodi nazaj k naravi!

Tokrat z vami delim še čisto svežo novico takoj po udeležbi spletnega seminarja, organiziranega s strani Inštituta za barve Pantone, ki že od leta 1999 razglaša barvo leta in s tem narekuje smernice v notranjem, grafičnem in modnem oblikovanju. Tako, barva leta 2017 je živahno zelena – “Greenery” (Pantone 15-0343).

 

Pantone Greenery color of the year 2017

Vir: www.pantone.com

Presenečeni? Glede na to, da sta tako v svetu notranjega oblikovanja, kot tudi mode, v preteklih dveh letih osvojili srca mnogih bogato temno zelena in mehko pastelno zelena, niti ne.

Barvna shema - inspirirana na osnovi obleke Cate Blanchet na Oskarjih 2016

Vir: A-Notranji Dizajn

Fascinirajo in navdušujejo pa me vplivi, ki so bili odločilni za takšen izbor Pantonejevih strokovnjakov, med katere v veliki meri sodita svetovna politična kriza in skrb za naš planet. Zato, “Greenery”, ki pomeni zelenje in je osvežujoča barva in označena za simbol novih začetkov. Sveže zelena, z minimalno primesjo sončno rumenih odtenkov, prikliče pomlad, z njo narava oživi ter se obnovi. Ponazarja vitalnost, razcvet in bogastvo naravnega!
Zelena je barva narave, ki v nas spodbudi željo po vdihovanju svežega zraka, po sproščanju, obnovi in osvežitvi.
Prav tako spodbuja posameznika, da se odpre navzven in teži k medsebojnemu povezovanju.

Narava

Vir: A-Notranji Dizajn

“Zeleni” premik se zadnja leta globalno in kulturno odraža v vsakdanjem življenju tudi skozi urbanistično načrtovanje (zelene površine v mestih), arhitekturo (vnos narave v notranjost stavb, atrijski, stenski rastlinjaki, gojitev zelišč na strehah v mestih itn.) in zdrav življenjski slog. Osveščenost ljudi o zdravem življenju, prehranjevanju, gibanju na prostem, obnovljivih virih in ohranjanju planeta narašča.

Izbrana barva leta 2017 odraža čas v katerem živimo, željo po srečnem in uspešnem življenju in napoveduje optimističen prehod v leto, ki prihaja!

Pantone Greenery Leatrice Eisman

Vir: www.pantone.com

Kot velika ljubiteljica narave in vsega naravnega, sem ganjena nad tem, kako so se strokovnjaki iz barvnega instituta poglobili v obdobje, v katerem živimo ter z zeleno barvo opozorili na težnje človeka po povezanosti z naravo ter spoštljivost do nje.

Greenery in room

Vir: www.concepts&colorways.com

Je kdo za sprehod v park, gozd, v naravo… ali pa za osvežitev stanovanja ali pisarne z zeleno :)?

Do naslednjič!
Anita

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja