Ideje za notranjo opremo – trendi materialov iz sejma pohištva v Milanu 2017 (1.del)

V aprilu sem se ponovno udeležila pohištvenega sejma “Salone del mobile Milano 2017” in si ogledala kakšne ideje za notranjo opremo so predstavili oblikovalci tokrat! Dogodek sodi med večje na področju notranjega oblikovanja v svetovnem merilu, zato me ob vsakem obisku prevzamejo občutki vzhičenja in velikih pričakovanj.

Sejem pohištva Milano 2017

Poleg mnogih razstavljavcev in oblikovalcev pohištva, vsako drugo leto predstavijo novosti tudi oblikovalci s področja luči na dogodku “Euro Lucce”, ki se istočasno odvija na milanskem sejmišču. Seveda sem se pomudila tudi tam!

 

Z vami z veseljem delim navdih, trende in smernice ter ideje za notranjo opremo, ki jih je ujelo moje oko na spektakularnem prizorišču oblikovalskega sveta, in sicer v treh delih (materiali, barve in luči). Najprej vam v nadaljevanju podrobneje predstavljam trende materialov notranje opreme.

 

Beli marmor – naraven, brezčasen, trajen, čist in prestižen! Značilen je po sivkastih zakrivljenih linijah, ki tečejo kakor vene v naših telesih in kot tak predstavlja izjemno živ material. Uporabljali so ga že Rimljani. Upam si trditi, da je marmor na letošnjem sejmu zagotovo pohištveni material “številka 1”, saj ga lahko najdemo v obliki talnih in stenskih oblog, jedilnih in klubskih mizah, kopalniških umivalnikih, pohištvenih frontah ter dekorativnih elementih (silhuete, vaze…).

Moderna sedežna garnitura

Moderno pohištvo iz marmorja

Poleg belega marmorja so se razstavljavci predstavili tudi z marmorjem v drugih odtenkih, od zelene, rjave, bež in zlate, kar je izjemno impresivno predstavilo italijansko podjetje “CITCO”.

Marmor v mnogih odtenkih

Vzorci marmorja so bili predstavljeni tudi na cenovno dostopnejši keramični osnovi, in sicer kot keramične ploščice, plošče za mize, pohištvene fronte itd.

 

Les – topel, naraven pohištveni material, ki odraža domačnost in je že od nekdaj prisoten v pohištveni industriji, ostaja še vedno v vrhu oblikovalstva. Poleg starega dobrega hrasta in oreha, je na letošnjem sejmu bilo opaziti več modnega pohištva iz bukve, jesena, bora in celo češnje in mahagonija, ki so ju v preteklih letih ostali popolnoma izpodrinili.

Moderne vrste lesa za notranjo opremo

Ena vrsta lesa se na istem izdelku krasno dopolnjuje z drugo, prav tako z materiali z visokim sijajem ali v mat izvedbi, ter v družbi kovin (o kovinah več v nadaljevanju).

Moderno pohištvo

Kovina – hladen, trden, svetleč ali ne svetleč material, tudi pridobljen iz narave, vendar predelan, je stalna spremljevalka pohištvene industrije (pohištvene noge, ročaji, svetila, dodatki itd.). Že nekaj let prevzemata vodilno mesto črna in grafitno siva kovina, predvsem v skandinavskem in industrijskem oblikovalskem slogu. Obe samostojno delujeta hladno.  Še vedno je med pohištvenimi materiali opaziti baker, vendar manj, kot dve leti nazaj, ko je le-ta bil kovina leta. Zlata se še vedno strmo vzpenja in si je našla visoko mesto v višjih cenovnih segmentih. Za razliko od prvih dveh, sta slednji toplo delujoči kovini.

Moderne kovine za pohištvo

Razen vseh omenjenih, je bilo opaziti tudi barvane kovine v širokem barvnem spektru.

 

Materiali za oblazinjeno pohištvo – med materiali za oblazinjeno pohištvo (sedežne, fotelje, zofe, stole) letos ni prav posebnih novosti. Še vedno je največ glamuroznega pliša!

Moderno oblazinjeno pohištvo iz pliša

Plišu sledi vselej modno usnje, v temno rjavi ali naravno rjavi barvi oziroma v “vintage” izvedbi.

Klubska mizica iz marmorja

 

Razen tega so izstopali pohištveni kosi oblečeni v volnene, toplo delujoče tkanine, s pepita in karirastimi vzorci (kakor materiali za plašče in jakne) ali pa v tanjše gladke tkanine, potiskane z motivi iz mest ali narave (ki delujejo prav tako, kot materiali za oblačila).

Oblazinjeno pohištvo s potiskano tkanino

Oblazinjeni pa niso le že omenjeni kosi pohištva, temveč tudi fronte komod, omar, mnogokrat s prešitim usnjem ali tkanino z vidno strukturo tkanja.

Oblazinjeno moderno pohištvo

Kaj pa bi rekli na omaro z drsnimi vrati iz tekstila? Okrog nje se je gnetlo toliko obiskovalcev, da sem morala uporabiti komolce, da sem se prebila do nje! Ja, vrata izgledajo tako, kot zavesa!

Garderobna omara z drsnimi vrati iz tkanine

 

Če potrebujete navdih ali pa vas zanimajo barve, ki nas bodo spremljale v interjerjih v prihodnosti, se mi pridružite pri naslednji objavi!

Anita

 

Storitve notranjega oblikovanja A – Notranji dizajn

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja